måndag 30 augusti 2010

Barnkalas!

Sonen fyllde år i veckan. Hans önskning till födelsedagen var: "Birgittas (bästisens mormor) chokladbollstårta i form av Svamp Bob Fyrkant". Hmm. Tur att mormor Birgitta är världens bästaste extramormor. Och tårtbagare (fast egentligen pensionerad lärare).


God var den också!

Kram

Jennie

lördag 28 augusti 2010

Rättelse

Precis när jag trodde att vi var så nära i tiden att jag kunde skriva ut ankomstdatum för huset, så ändras det. Har inte fått mer förklaring än att det är någon VA-kille man väntar på. Jaja, värre katastrofer finns ju. De säger ju att de som väntar på något gott... Så måndag vecka 37 blir det istället.

Så här ser det ut på tomten just nu:


Bilden är tagen i motljus med en mobil, så kvaliteten är inget vidare. Tomten är mellan de två vita husen, i skogsbrynet. Man kan se den ena av anledningarna till att det heter Skogslunden:) Min mans bror ska bygga hus i Tenndalen. Det ska heta Norra Skogslunden. Den andra anledningen kommer sig alltså av vårt efternamn, Skoglund.

Jag sitter just nu och gör en lista rum för rum med val av väggar och golv. Det mesta börjar falla på plats nu, men det känns väldigt slutgiltigt när jag ska föra in det på min lista. Ska visa er listan när den är klar.

Hoppas ni får ett riktigt härligt lördagsmys!

Jennie

torsdag 26 augusti 2010

Jakten på den berömda pallen

Jag vet inte hur det har varit på andra orter. Men här i Göteborg har det  varit hetsjakt på Åhléns sedan förra numret av Lantliv kom ut. Där fanns nämligen en väldigt fin liten prisvärd pall. Som skulle passa perfekt på en väldigt massa ställen. Vecka 34 skulle den komma. I tisdags kom den. Kl.10.00 öppnar Åhléns. Kl.10.20 var den slutsåld på Kungsgatan. Här är det sista exemplaret:

 Blöt av svett och regn släpade jag lycklig hem den. I väntan på sitt nästa hem ska den få bära lite kuddar och överkast vid sängänden på Lillhem. Priset: 795 kronor! Tycker jag var väldigt prisvärt.

Idag har vi haft byggmöte med den snickarfirma som Karlsonshus har anlitat för att bygga vårt hus. Tommy Byggare heter den och de ger ett mycket strukturerat, kompetent och trevligt intryck. Det känns bra. Nästa vecka börjar de gjuta. Och den 6 september kommer huset!

Ha det gott!

Jennie

måndag 23 augusti 2010

Det är insidan som räknas

Så kallar de årets IKEA katalog. Och den låg rykande färsk i brevlådan idag. Jag tror att jag får blogga en annan dag:)
Vilka är dina IKEA favoriter? Några av mina hittar du här.

Ha en bra vecka!

Jennie

lördag 21 augusti 2010

Beslutsångest

Att bygga hus är att välja. Välja, välja och välja. Det är helt fantastiskt att få välja vad för slags hus man vill bygga, hur planlösningen ska se ut, golv, väggar, kök, handtag, badrum etc,etc, etc. Men som ni förstår och vet så blir det ibland svårt. Just nu är det klinkerbeslut och handfatskommod som är svåra. Vi har bestämt oss för klinker flera gånger om, men sedan ändrat oss. Köket är klart, men badrum och hall återstår.
Vi hade sett ett vackert svart kalkstensgolv, men det såg ut att repas ganska lätt. Och det går ju inte för sig med en glad Wilda som springer omkring i huset. Häromdagen var vi i vännen Ingrids vackra hus (se på detta inlägg) och de hade ett ljuvligt vackert Marrakechgolv i sitt badrum. Då fick jag griller i huvudet igen. Kommer inte ihåg exakt vilket hon hade (men om du läser det här Ingrid så kan du ju tipsa oss), men det nedan har jag blivit kär i. Det heter Florens Gryning. Kanske i badrummen?


Och så badrumskommoder. Jag älskar Pottery Barn, men de finns ju inte i Sverige. Vet dock några som bygger enligt önskemål, Hyssna bad. Det kostar ungefär som "de färdiga" i lite högre prisklasser.

Bild: Pottery Barn

Så tycker jag väldigt mycket om Sofie Hilmerssons badrumsmöbler. Exempelvis den här:

Bild. Design Sofie Hilmersson AB

Och så har ju en IKEA en väldigt snygg och betydligt billigare variant, Flåren (tack Annie, för tipset) :


Så hjälp mig nu vännerna! Tips och råd emottages tacksamt!

Kram

Jennie

måndag 16 augusti 2010

Husplanering

Nu är det full fart på husplaneringen igen efter semestern. Idag har vi varit och tittat på badrumskommoder och klinker. Igen. Man behöver se och klämma och känna många gånger:)

Köket är i alla fall helt spikat och klart. Eller nej, det blev ju fel det uttrycket, men färdigplanerat är det. Här kommer de slutliga ritningarna. Köket är från Lidhult (köpt genom Inredningsgruppen i Göteborg) och luckan är en inbyggd modell som heter Frillen.



Och för oss husbyggarnördar lägger jag även ut elritningen. På den saknas en utebelysning som är korrigerad (på västerfasaden). Har ni tips och idéer tas de tacksamt emot!


Ha en bra vecka!

Jennie

onsdag 11 augusti 2010

Sommarnöje

Nu har vi börjat packa ihop oss för hemfärd tillbaka till "stan". Har varit på landet i ca tre veckor nu och det ska bli rätt skönt att komma hem igen. Jag ger er en liten husesyn innan vi åker.
Wildas favoritplats är i skuggan av sjöboden. Där har hon koll på om någon ska ut på bryggan och bada eller göra något annat roligt hon kan hänga med på.

Nedervåningen består att ett enda rum där kök, matplats och soffhörna får plats.





Och så en hall såklart.
Och ett litet badrum. 

På övervåningen har vi två små och ett stort sovrum.

Vi delar huset med min mans brors familj. Så detta rummet (ovan) delar dottern och hennes kusin på.

Och det här får sonen och hans kusin samsas om.
Och så vuxensovrummet. Ni kan nog ana vädret därutanför. Det antyder att det är dags att åka hem...

Jennie

tisdag 10 augusti 2010

Sommarfynd

Idag har det varit en härlig sommardag. Men ändå känner man i luften att sommaren spelar på sin sista vers. Luften är lite kallare, ljuset är annorlunda, ja det är helt enkelt en annan stämning ute. Vackert men lite vemodigt. Jag börjar tro att alla bad ska bli årets sista. Men förhoppningsvis har vi många härliga sommarstunder kvar. Och sedan när hösten smyger på, så får vi ju krypa in och börja göra det höstfint hemma. Ovan ett zinkhus som jag förälskade mig i. Och nedan en skål från Nordal och ett olja & vinäger kit från THG.
Kram

Jennie

söndag 8 augusti 2010

Bygget och trädgårdsplanering


Såpass här långt har bygget kommit. Det är egentligen redo för att börja gjutas inom kort, men byggaren väntar på en karta med mått som blivit försenad pga semestertider. Men nu är det lätt att se precis hur huset kommer att ligga, och vilken utsikt vi kommer att få från de olika rummen och altanerna.


Här är utsikten från den blivande porchen (=altan under tak).


Åt söder, utsikt från vardagsrummet och altanen.


Och så utsikten från köket och "frukostaltanen".

På resans gång har jag ju läst och lärt från en hel del andra byggbloggare. Många som kommit längre än vi tipsar om vad de är nöjda och mindre nöjda med i sitt byggande. Något som ofta återkommer är att de som valt att anlita en trädgårdsarkitekt på ett tidigt stadium är väldigt glada över att de gjorde det. Förmodligen har man inte möjlighet att infria alla idéerna från början. Men att ha en plan med ett helhetstänk från början, tror jag gör trädgårdsbyggandet både roligare och enklare. Så det tipset tänkte vi ta till oss av. Är det någon som läser detta som vet någon bra trädgårdsplanerare i Göteborgsområdet? Vill ju gärna ha någon som liksom jag tycker om lantliga trädgårdar. Bor man i Skåne finns ju Spirande Grönt . Du är ju lite långt från Göteborg, men du kanske vet någon?

Ha en skön söndag!

Jennie

fredag 6 augusti 2010

Bloggande

Ett stort och hjärtligt TACK för den här fina awarden:


Jag har faktiskt tom fått den dubbelt denna veckan! Dels från min ganska nyfunna bloggvän Aka med  House With A View. Hon skriver i sin nominering:

Villa Skogslunden. New england inspirerad inrednings- och byggblogg. Ska bygga ett KarlsonHus. Skriver i sin blogg citat "kan den (bloggen) ge tillbaka av allt det jag fått av andra bloggare så är det ett stort plus" och jag kan bara säga "DET GÖR DEN"!!

Stort tack till dig Aka! Kika gärna in hos henne - då får ni följa hennes spännande och smakfulla renovering av "ett stort hus som tidigare varit bygdens bystuga. Huset har stor potential, framför allt på grund av läget vid sjön med den egna ön." Jag kan varmt rekommendera den bloggen, mycket vacker inredning och fina renoveringslösningar.

Den andra nomineringen fick jag av min kära bloggvän uppe i norr (Finland), Annie med Annies Blå. Hon är mitt i ett byggprojekt av ett hus som jag tror kommer bli mycket vackert. Vi har (liksom de flesta av mina bloggisar) lika smak i mycket, vilket ger många tips och idéer för ens egna bygge. Dessutom är hon en av de händigaste jag stött på, hon fixar tillsammans med maken det mesta på bygget:) Titta in där!

Dessa förpliktelser väntar en glad blogg award-tagare:


- kopiera in award-bilden i sin blogg för att visa att man fått den.
- tacka och länka till den som nominerade en.
- nominera sju andra bloggare och länka till dem.
-berätta sju intressanta saker om sig själv.

Det där med nomineringarna har jag funderat mycket på, och till slut tror jag att jag gör som en annan bloggvän (Agneta på Snäckskalsdalen) och hoppar över det där med nomineringarna. Klarar inte av att välja ut sju helt enkelt. Alla de bloggar jag följer (ses till höger längst ner) är så otroligt fina, inspirerande och energigivande på en massa olika sätt.

Så sju intressanta saker om mig själv. Hmm, för en själv är man ju inte så intressant, man känner ju liksom sig själv lite för väl för det. Men här kommer i alla fall en liten beskrivning av mig:

1. Jag är en riktig livsnjutare. Älskar att plocka fram guldkornen i tillvaron. Mer om vad som är guldkorn för mig och hur jag väljer att plocka fram dem nedan.

2. Jag är väldigt social och älskar att umgås med vänner och familj. Gärna fester och kalas, men lika gärna en skogspromenad eller picknick i det gröna (det lät som en kontaktannons:)).

3. Djur har en stor del i mitt liv. Hästar är det jag har hållit på med längst, under större delen av mitt liv. Men de senaste femton åren är det hundar som tar den största delen.

4. Bearded collie är hundrasen som jag har förälskat mig i. Det är en glad och social hund som älskar att hitta på saker tillsammans med dig (låter kanske som beskrivningen av mig själv?). Dessutom är den väldigt lättlärd och lyhörd. Det gör dels att du kan syssla med i stort sett vilken hundsport du vill med den (vallning, lydnad, agility tex). Men framförallt gör det den till en mycket trevlig familjemedlem som är lätt att ha med i alla sammanhang. När det är full fart är den med på det, men när det inte ska hända något kan den koppla av och varva ner. Wilda heter vår bearded collie och henne har jag på foder från uppfödaren Alvskogens. Det betyder att hon kan ta två valpkullar på Wilda innan hon har fyllt fem år. Wilda och jag har provat lydnad, agility och vallning ihop. Vi har ännu inte tävlat i det. Min förra hund Elsa och jag tävlade i lydnad med goda resultat.

5. Hästar är ju som sagt en gammal passion. Innan vi började vårt husbygge letade vi efter en hästgård. Det är fortfarande en dröm som ligger och gnager. Vi kom dock fram till att vi inte hade råd att köpa en gård där vi bor idag. Och vi gjorde valet att inte flytta barnen från de sociala sammanhang som de är i och trivs så bra i. Så vi gjorde en annan dröm: bygger ett Karlsonhus!

6. Jag älskar det mesta som smakar sött. Att baka och att fika är en stor passion. Förutom att det gärna får vara chokladigt och kladdigt, så blir det inte sämre av att avnjutas ute och tillsammans!

7. Jag jobbar som psykolog. Det är ett spännande arbete på många sätt. Samtidigt tar det en del på krafterna. Djur och natur ger mycket av den kraften tillbaka. Och hur märkligt det än kanske kan låta, så gör inredning, byggande och bloggande det också. Livet består av en massa olika beståndsdelar: smärta, glädje, skönhet, sorg och utveckling i en salig röra. Ibland på jobbet blir det mycket av smärtan och sorgen. Det är viktigt att även sorgen och smärtan får finnas och ta plats när man behöver det, jag tror att det behövs för att vi ska kunna ta oss igenom det hemska och gå vidare. Så att vi inte bygger ihop en klump av sorg och smärta som bygger sig större i våra bröst. Men att vara öppen mot det jobbiga i livet gör det än viktigare att väga upp och plocka fram allt det fina, vackra, glädjande och lättsamma som också finns. Och där kommer estetiken in. Det ger mig energi, lugn och lust att se vackra hem, ljuvligt uppdukade bord och njutningsfulla kakor och bakelser. Och det ger inredning, byggande och bloggande mig. Att sedan bygg- och inredningsbloggvärlden är befolkad med så många varma, generösa och trevliga människor, det gör ju bara det hela ännu bättre!

Många kramar från

Jennie

Deltagare