torsdag 30 september 2010

Nästa rum - köket

 Så har det blivit dags att redovisa valen för vårt kök. Luckan och planeringen har setts här på bloggen förut. Det kommer från Lidhults kök och det är Inredningsgruppen i Göteborg som har ritat det. Luckan heter Frillen Shaker och är inbyggd på gammaldags vis. Vit björk som platsmålas för en mer levande känsla. Bänkarna blir i mörk ask 40 mm. Kupan heter Fjäråskupan. Vitvarorna blir i rostfritt.



Jag gillar glasbehållarna som ramar in spisen. Sådana hade min mormor och morfar i deras kök och förutom att de är vackra och klassiska så är det praktiskt att ha mjöl, socker, salt och annat handy precis vid spisen.

Väggarna i köket ska kläs i träpanel och målas vitt. Blir det för mycket trä tror ni? Vill gärna ha känslan av ett gediget, gammaldags men fräscht kök.
Kakel på väggarna blir Höganäs Biselado vit fasad 10x20.

På golvet ska vi lägga Habitat M7UP 12,5x50 (395 kr/kvm) från Interkakel. Jag kunde inte hitta någon bild, men det är en kakelplatta som ser ut som mörka träplankor, för att matcha våra mörka träbänkar. Jag ska visa bilder när de kommer på plats.

Nu är det snart dags för en shoppingrunda till Ullared! Skräckblandad förtjusning:)

Jennie

tisdag 28 september 2010

Mera tak!

Nu börjar även de sista takpartierna komma på plats.


Här har verandan i vardagsrummet fått tak, liksom entrén.



Nu är det bara porchen kvar innan man kan se hela Skogslundens form. Spännande!

Imorgon fortsätter kommer fler "husval". Köket står på tur.

Ha det gott!

Jennie

fredag 24 september 2010

Taklagsfest

Taket är på och det måste givetvis firas med tårta! Tyckte det var lite svårt att veta både när och hur det skulle firas bara. Det blev med en cupcake-tårta inspirerad av Bakfnatt.
Receptet kommer nedan, men först lite bilder av Skogslunden.

Äntligen tak! Det saknas fortfarande på de två utbyggnaderna, men, men, man kan ju inte få allt.

Vårt blivande sovrum.

Sonen och hans kompis har upptäckt kojan i skogen som grannens barn har byggt och vuxit ifrån. Nu kommer nya leksugna aspiranter.

Cupcaketårta
Ingredienser
100 g smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 dl vetemjöl


Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vaniljsocker och kakao och vispa med lägsta hastigheten på elvispen. Rör eller vispa försiktigt ner mjölet och därefter smöret, tills smeten är jämn. Häll smeten i en rund, smord form (som man kan bröa om man vill). Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, ca 20 minuter. Om en kladdigare kaka önskas så kortas tiden något. Låt svalna i rumstemperatur och därefter stå kallt tills den skall serveras. Kladdkakan kan förvaras i kylskåp och håller sig minst 4-5 dagar. Kladdkakan går också bra att frysa. Hållbarheten är då 3-6 månader. Receptet kommer härifrån.
Vit chokladfrosting
Ingredienser
200 g vit choklad av god kvalitet
200 g philadelphiaost

Gör såhär
Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad.
Rör ihop chokladen med philadelphiaosten.

(Receptet kommer från boken A pice of cake, Leila Lindholm).

Trevlig helg!

Jennie

torsdag 23 september 2010

Det är så roligt att läsa era kommentarer! Jag blir väldigt glad att flera av er tycker att huset passar väl in i sin omgivning och ger ett tidlöst intryck. Det var precis det vi var ute efter. Jag älskar ju New England-stilen och den har hela tiden funnits med. Men huset ska befinna sig mitt i svensk tradiotionell "landsbygd" och ska bli en del av landskapsbilden, så de svenska, tidlösa traditionerna var viktiga för oss. Vi tycker att huset ska bjuda in till att leva och bo i, inte att vara ett utställningshus. Därför har vi placerat huset efter sol och vind, utsikt och insyn. Visst hade det varit trevligt att välkomnas direkt av huvudentrén, men då hade vi byggt bort både utsikt och solläge. Och så kan vi ju inte ha det!

Jag har inte varit vid huset ännu idag, så nya bilder dröjer lite till.

Här kommer valen till nästa rum, arbetsrummet:

Boråstapeter New Classic 2521

Golvet blir samma som i vardagsrum och hall:

Kährs Ek Lava.

Till det ska ni tänka in inbyggda, vita bokhyllor runt fönstret. Och två härliga fåtöljer och vårt fina gamla mörka skrivbord.

Inspirationsbilden är från Ingrids fina hus och tagen av henne.

Ta hand om er!

Jennie

onsdag 22 september 2010

Senaste nytt

Kuporna börjar träda fram och ger karaktär till huset.

Här innanför ligger köket.

"Grannarna" tar uppståndelsen med ro.

Och så dagens bidrag från "vallistan": Tvättstugan/groventrén.

Bild lånad från Facebook
Boråstapeter New Classic 2520 (blå)

Klinker 1908 Melborne svart Konradssons 200 kr/kvm

Fler bilder kommer givetvis inom kort!

Jennie


tisdag 21 september 2010

Snart taklagsfest?


Så här såg det ut imorse när jag gick förbi Skogslunden. Enligt uppgift från maken var rapporten från kvällen att det mesta av taket är på. Ska bli så skönt när det är helt täckt. Hoppas väderleksrapporten som lovar uppehåll i två dagar till håller.


Och dagens valredovisning (ordet val har i och för sig en annan betydelse dessa dagar) är entrén.
Det blir vit träpanel på väggarna och ett ganska grovt, svart klinkel på golvet.

GolvTaxnäs färgCantil Negro30X60499 kr/kvm
VäggPärlspont vit


Ha det gott!

Jennie

måndag 20 september 2010

Uppehåll fram till kl.14.00 idag - det är rekord! Ungefär halva taket hann de lägga. Och imorgon ska det vara sol och uppehåll, så då ska nog resten komma på. Det var ett sådant ihållande regn när sonen och jag var uppe och inspekterade det idag, så det blev inga bilder tagna.

Istället tänkte jag visa några av valen från min lista. Försökte kopiera in hela listan här, men lyckades inte. Och lika bra var väl det, för ni hade förmodligen svimmat så uttråkade hade ni blivit. Så vi tar lite i taget.

Vi börjar med tapet och golv i vardagsrum och "innerhall". Där ska vi ha tapeten nedan från HKI.

Bild: Paintpart

På golvet blir det ett mörkt ekgolv, Kährs Ek Lava.


Nu ska jag upp till stallet och rida. Vi hörs!

Jennie

lördag 18 september 2010

Skogslunden växer fram


Äntligen hemma igen! Så här (ovan) såg huset ut i tisdags när jag åkte.
Så här ser det ut nu:



Egentligen skulle ju även taket varit på, men i det här skurvädret har det inte gått. Förhoppningsvis ska måndagen bjuda på tillräckligt mycket uppehåll.

Entren.

Här kommer porchen vara. Som jag längtar efter den...

Det är otroligt spännande att se huset växa fram. Och lite oroligt såklart. Varje gång det kommer en skur blir man nästan förbannad på vädrets makter. Det ska bli sååå skönt när taket är på.

Men det har ju byggts hus i Sverige förut. Och i Sverige regnar det ju då och då:) Så det ska nog gå bra här också.

Jag längtar till måndag, så jag får se mer hus växa fram. Det var ju inte igår man satt på en lördagkväll och längtade till måndag... Nu ska jag distrahera mig med rostbiffstek, rotfruktsgratäng och ett glas rött!

Hoppas ni har en riktigt skön lördagskväll!

Jennie



torsdag 16 september 2010

Längtar hem

Sitter på ett hotellrum i Oslo och längtar efter att få se vårt nya hus... Övervåningen är på plats, men taket kan inte komma på förrän det har varit torrt i en halvdag. Och det har det tydligen inte varit i västsverige.
Själv är jag på en Nordisk studenthälsovårdskonferens i Oslo och här har solen skinit från en klarblå himmel.

I tisdagskväll när jag kom hem från jobbet hämtade jag snabbt upp hunden och kameran och sprang till huset för att hinna innan det blev mörkt. Det hade det ändå hunnit bli, men det fanns tillräckligt med ljus kvar för att jag skulle kunna gå in i vårt hus för första gången. Mäktig, märklig känsla. Märklig för att jag i fantasin varit där så många gånger att det inte alls kändes som den första. Mäktig för att vi har varit med och skapat det. Och att det är därinne vår familj ska leva sitt vardagsliv om några månader. Här nedan vårt blivande kök, matplatsen.


En annan märklig känsla är att en sådan här härlig dag, när vårt hus precis kommit, också är årsdagen då vår älskade hund Elsa blev en ängel. En del möten påverkar en för resten av livet. Så var det med Elsa. Hon kommer alltid att vara en mycket viktig del av vår familj.

Imorgon åker jag hem igen och får äntligen se Skogslunden!

Kram

Jennie

tisdag 14 september 2010

Skogslunden kommer på plats!


Tittut! Här kikar våra väggar fram efter en lång resa från Småland.


Efter en flygfärd i regn och blåst kommer väggarna på plats.



Man börjar ana entrén.


Och resten av huset. Fler bilder kommer såklart!

Snickarna från Tommybyggare känns mycket proffsiga och noggranna. De var de som upptäckte att arkitektritningen och rörritningen inte stämde överens - därav den sista förseningen. Hade de inte upptäckt det så hade toaletten hamnat mitt i gästtoan. En visserligen innovativ, men kanske inte helt praktisk eller estetisk lösning:)

Mannen med lyftkranen sa att han arbetat med hus i hela sitt liv och att det är två husleverantörer som enligt hans erfarenhet utmärker sig när det gäller kvalitet och att det är Karlsonhus och Rörvikshus. Det känns så klart tryggt att höra!

Kram

Jennie

söndag 12 september 2010

Walk in closet



Idag har jag varit iväg och gjort ett av de sista valen: mattor till våra klädkammare. Eller walk in closet - som ju låter betydligt lyxigare. Det blir förmodligen

Clipper (Beige)

till vår klädkammare (pris 369 kr/meter på Mattlandet).
 Och


en som heter Imperial och ser ungefär som ovan - helt svart alltså - till dotterns och till sonens klädkammare. Mjuk och skön och svart skulle den vara enligt deras beställning, och den här levde upp till alla de kriterierna. OCH kostade bara 229kr/metern (4 meter breda är de båda).

Nu är det badrumskommoder kvar att välja. Vi väntar på ett förslag från Lidhult, de som gjorde vårt kök. Det ska bli spännande att se. På gästtoan ska vi ha vårt gamla pottskåp. Ska ta fram ett foto så ni får se.

Ha en bra vecka!

Jennie

lördag 11 september 2010

Byggmöte vid frukostbordet


Sådärja, nu känns det bättre. Maken och jag satte oss ner i lugn och ro och gick igenom alla papaer, hela budgeten och alla tillval en gång till. Och känslan av hanterbar kontrollöshet infann sig igen. Att bygga ett helt hus är en stor process. Det är som sagts förut fantastiskt kul, spännande och utvecklade. Det är också stressigt, oroligt och frustrerande. Som alla stora processer. Men mest är det otroligt roligt att få vara med om den här resan. Att kunna ha möjlighet att göra det. Och att få ha ett sådant här projekt tillsammans.

Tack till er alla som finns med oss hela vägen, i vått och torrt! Både familj och vänner i riktiga livet, men också ni bloggvänner är ett stort och viktigt stöd och inspirationskälla. Att dela medgång och motgång med. Tack för det!

Kram

Jennie

torsdag 9 september 2010

Försening igen



Jahaja, huset kommer inte på måndag heller. Nu har jag tagit ledigt två gånger i onödan. Surt. Och med den här korta framförhållningen finns det inte en chans att jag kan ta ledigt. Så jag kommer inte att få se när vårt hus kommer. Trist. Orsaken är enligt ett kort mail från säljaren: "sena ritningar". Jaha? Vi köpte till oss en hel månad extra från våra husköpare. Nu börjar jag bli orolig att den tiden inte kommer att räcka. Vad händer då?

tisdag 7 september 2010

Tyngre dagar

Att blogga om vårt husbygge ger mycket; inspiration, tips från andra och inte minst blir hela byggprocessen dokumenterad. Hittills har byggprocessen i stort sett bara varit rolig. Men just nu känns det tungt. Hur gör man då? Ja, man borde ju skriva om det, eftersom det är en del av processen och det är ju den som ni som läser här vill följa och det är den som jag vill dokumentera. Att gå in i detalj känns varken relevant eller schysst, det är ju trots allt bara jag som kommer till tals här. Men JAG KÄNNER just nu oro inför bygget och för vår budget och stress för att det är så mycket som ska roddas åt olika håll och kanter, samtidigt som man ändå inte har speciellt mycket kontroll, för den är utlagd på så många olika håll.

Och när jag då går uppför trädgårdsgången på Lillhem och äpplena dinglar från våra knotiga gamla äppleträd och kvällsolen lyser upp vårt fina lilla hus, så undrar jag vad det är vi håller på med...

Kram

Jennie

torsdag 2 september 2010

Varde ljus!

Idag har jag varit på elmöte. Dvs möte med vår elektriker. Tänk vad man lär sig mycket när man bygger hus. Och vad mycket inspiration man får när man dessutom bloggar om det. Tack för det Viveka på Humlebacken, som var den som fick mig att börja blogga om vårt husbygge! Och tack Annie på Annies Blå, för att jag genom dig fick nys om de fina, men prisvärda strömbrytarna från Renova.


Jag citerar från Annies blogg:
"Gamla hus, lägenheter, slott, hotell, teatrar, musèer och liknande kräver apparater som passar in i helheten"... Så beskriver Schneider elektric sin strömbrytare Renova. Och ni ser ju till vilken kategori jag räknar vårt hus ;).

Japp, dit räknar jag även Skogslunden, så Renova blir det. Fast i vitt, eftersom hela vårt hus blir ganska vitt, så jag är rädd att det skulle se alldeles prickigt ut om vi tog svart. Det blir ju en och annan strömbrytare...

Min lista över golv och väggar är NÄSTAN klar. Målsättningen är att skicka den till byggaren imorgon. Då ska den som är intresserad få se.

Ha det gott!

Jennie


Deltagare