onsdag 31 augusti 2011

Vår veranda

Eller porch om man så vill.
Vad man än kallar den är det helt ljuvligt att ha någonstans att sitta under tak. Här har vi bott i sommar. Att sitta och läsa tidningen med morgonkaffet, äta lunch i skuggan en varm dag eller middag under tak en sådan där kväll när man inte vet om det plötsligt kommer en skur, det är underbart.
 Kan väl erkänna att det har blivit ett och annat glas vin med goa grannar och vänner på den i sommar också, den duger bra till det med. Så om jag skall ge ett enda tips till blivande hussbyggare, så är det: prioritera verandan. Det är den värd.

Efter allt regnande den sista tiden blev det en sådan där härligt, solig kväll idag. En sådan som är perfekt för veranda-häng. Man får njuta av varenda solig stund man kan suga ut ur sommaren 2011.



Vill ni ha verandainspiration kan ni titta in hos Vita verandan, Dreamhouse, Mårtensdrätt, och For the love of a house för att nämna några.

Kram
Jennie

torsdag 25 augusti 2011

Födelsedagstårtor

Idag fyller våran minsting år. Vår lilla bebis - fyller tio år! Okej då, vår going Emil är inte så liten längre, det är väl bara att inse. Firas ska han, så nu ska jag sätta igång och baka tårta. Det är ingen större uppoffring, jag älskar ju att baka. Frågan är bara VAD? Födelsedagsbarnet själv har beställt Chokladbollstårta, dvs chokladbollssmet format till en tårta. Det låter ju lätt. Problemet är bara att när han säger så är det förra årets tårta han tänker på:


Hans extramormor gjorde denna fantastiska kreation, föreställande idolen Svampbob. Hmmm, det blir ju lätt att leva upp till...

Själv gjorde jag den här lättvarianten av kalasgott förra året:

Vanlig pulverchokladpudding med grädde och strössel på:)

I sommar har dottern och hennes kompis som inte tål ägg gjort denna mumsiga tårtan:



Det är Kolakakstårta med maränger. Receptet kommer här:

Kolakakstårta
Ingredienser
4 dl mjöl
1 dl socker
2 msk vaniljpulver
4 msk ljus sirap
2 tsk bakpulver
200 g smör

Gör såhär
Lägg i en smord form. Grädda i 200 grader i 15 minuter. Lägg på marängerna när du precis tagit ut kakan.

Med idag tror jag nog att det, förutom Chokladbollstårtan till Emil, blir min favorit:


Cupcaketårta
Ingredienser
100 g smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 dl vetemjöl
Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vaniljsocker och kakao och vispa med lägsta hastigheten på elvispen. Rör eller vispa försiktigt ner mjölet och därefter smöret, tills smeten är jämn. Häll smeten i en rund, smord form (som man kan bröa om man vill). Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, ca 20 minuter. Om en kladdigare kaka önskas så kortas tiden något. Låt svalna i rumstemperatur och därefter stå kallt tills den skall serveras. Kladdkakan kan förvaras i kylskåp och håller sig minst 4-5 dagar. Kladdkakan går också bra att frysa. Hållbarheten är då 3-6 månader. Receptet kommer härifrån.
Chokladfrosting

Ingredienser
200 g vit choklad av god kvalitet (eller annan choklad, typ mjölchoklad)
200 g philadelphiaost

Gör såhär
Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad.
Rör ihop chokladen med philadelphiaosten.

(Receptet kommer från boken A pice of cake, Leila Lindholm).

Eller så kanske jag gör klassiska, underbara cupcakes.
Är du sugen på att baka cupcakes, så är www.bakfnatt.se helt suveränt, det finns något för alla smaker. Jag använder den som min receptbok.

Ha det gott! (Kunde man tro att det var lite göteborgshumor med tanke på innehållet i detta inlägg)

Jennie







söndag 14 augusti 2011

Hej igen!

Semestern är över för denna gången. Kanske sommaren också? Jag hoppas inte, känner mig inte riktigt redo för det. Gissar att jag inte är ensam om det.

Semestern har varit en blandning av jobb och vila. Sköna stunder vid hav och sjö har blandats med målning, målning och så lite mer målning. Men nu är det klart!!!




Ha en skön vecka!

Jennie

Deltagare