torsdag 25 augusti 2011

Födelsedagstårtor

Idag fyller våran minsting år. Vår lilla bebis - fyller tio år! Okej då, vår going Emil är inte så liten längre, det är väl bara att inse. Firas ska han, så nu ska jag sätta igång och baka tårta. Det är ingen större uppoffring, jag älskar ju att baka. Frågan är bara VAD? Födelsedagsbarnet själv har beställt Chokladbollstårta, dvs chokladbollssmet format till en tårta. Det låter ju lätt. Problemet är bara att när han säger så är det förra årets tårta han tänker på:


Hans extramormor gjorde denna fantastiska kreation, föreställande idolen Svampbob. Hmmm, det blir ju lätt att leva upp till...

Själv gjorde jag den här lättvarianten av kalasgott förra året:

Vanlig pulverchokladpudding med grädde och strössel på:)

I sommar har dottern och hennes kompis som inte tål ägg gjort denna mumsiga tårtan:



Det är Kolakakstårta med maränger. Receptet kommer här:

Kolakakstårta
Ingredienser
4 dl mjöl
1 dl socker
2 msk vaniljpulver
4 msk ljus sirap
2 tsk bakpulver
200 g smör

Gör såhär
Lägg i en smord form. Grädda i 200 grader i 15 minuter. Lägg på marängerna när du precis tagit ut kakan.

Med idag tror jag nog att det, förutom Chokladbollstårtan till Emil, blir min favorit:


Cupcaketårta
Ingredienser
100 g smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 dl vetemjöl
Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vaniljsocker och kakao och vispa med lägsta hastigheten på elvispen. Rör eller vispa försiktigt ner mjölet och därefter smöret, tills smeten är jämn. Häll smeten i en rund, smord form (som man kan bröa om man vill). Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, ca 20 minuter. Om en kladdigare kaka önskas så kortas tiden något. Låt svalna i rumstemperatur och därefter stå kallt tills den skall serveras. Kladdkakan kan förvaras i kylskåp och håller sig minst 4-5 dagar. Kladdkakan går också bra att frysa. Hållbarheten är då 3-6 månader. Receptet kommer härifrån.
Chokladfrosting

Ingredienser
200 g vit choklad av god kvalitet (eller annan choklad, typ mjölchoklad)
200 g philadelphiaost

Gör såhär
Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad.
Rör ihop chokladen med philadelphiaosten.

(Receptet kommer från boken A pice of cake, Leila Lindholm).

Eller så kanske jag gör klassiska, underbara cupcakes.
Är du sugen på att baka cupcakes, så är www.bakfnatt.se helt suveränt, det finns något för alla smaker. Jag använder den som min receptbok.

Ha det gott! (Kunde man tro att det var lite göteborgshumor med tanke på innehållet i detta inlägg)

Jennie







8 kommentarer:

  1. Hej!

    Vilka läckra bakverk! Speciellt Svamp-Bob :)

    Hoppas lillen får en fin dag! Kram Maria

    SvaraRadera
  2. Gratulera den stora, lilla killen och vilka godsaker du har med idag, mums!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  3. Nämen hjälp vilket bildfrosseri. Jag som försöker hålla igen lite...kanske man ändå skulle prova baka cup-cake tårtan...de e ju ändå helg snart ;).
    Stort grattis till killen! Hoppas han fick en fin dag och goda tårtor :)!
    Kramis/Annie

    SvaraRadera
  4. Oj oj så mycket gott - ett hääärligt ögongodis!!! Helt makalös fin tårta sonens extra-mormor fått till, imponerande!!! Cup-caketårtan ser superfin ut också, för att inte nämna gooooood!!!!!!! Nu vill jag ju absolut se vad gör inför den stora dagen :))))


    Kraaaaaaaaaaaaaaaam aka

    SvaraRadera
  5. åh vilka underbara bakverk! Och vilket tålamod, jag blir sugen på tårta fast jag inte gillar det så mycket! Skylten du frågade om har jag köpt på www.inreda.com, så snygg! Ha en bra helg kram Vivi

    SvaraRadera
  6. Stort Grattis till lillkillen, som blivit stor!
    Vilka skapelser du åstadkommit! Mums!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  7. Oj vilka smarriga saker det var här!
    Allt ser gott ut!
    Mari

    SvaraRadera
  8. Så mycket gott och fint! Är också väldigt förtjust i chokladpudding med vispgrädde, kan bli riktigt sugen på det emellanåt! Tack fina du för dina ord, blev så glad när jag läste att du använder bloggen =) Nu hoppas jag komma igång med bloggandet igen, tycker det är dags för lite nya godsaker! Kram!

    SvaraRadera

Deltagare