måndag 11 april 2011

Vårteckensutmaningen - sjunde veckan!

Jag har funderat mycket över vårtecken den här härliga, ljuvliga, fantastiskt vackra helgen som varit. Solen har strålat och det har varit 16-17 grader varmt! Men alldeles nyss låg snön här, så det är ganska magert med knoppar och grönt ändå. Det vårtecken som för mig var allra tydligast i helgen är mycket svårfotograferat: vårdoften!

Vårdoft kanske är fel ord, man kanske bara skulle kalla den för doft. För det är inte något speciellt det luktar egentligen, men det är det att det faktiskt börjar dofta om naturen igen. Hela vintern är det helt dött på dofter, den enda lukt som möjligtvis känns är avgaser. Men nu, nu doftar det igen! Det luktar torkat, solvarmt gräs, det luktar jord och våt asfalt. Det har börjat dofta igen.

Men som sagt, det är svårt att fånga doften på bild. Inte är det lättare att fota vårtecken i trädgården heller när den ser ut så här:


Men när jag googlade på vårdoft fick jag upp det här:


Det finns tydligen en ros som heter Frülingsduft. Jag hittade den här.

Anayahs sida hittade jag tips om hur man fixar egen vårdoft:

Ta en krukväxt, gärna köpt typ igår. Plocka ur den ur krukan och skaka tills all jord hamnat på golv, i soffan, på filtar samt prydnadskuddar. Gojsa runt bland jorden riktigt ordentligt, smeta gärna in dig själv i den med. Tvinga någon annan att dammsuga upp jorden och voilá! Nu luktar rummet som en nyplanterad gräsmatta. För extra proffsigt resultat, ta hjälp av en 2½ åring.

Kostnad: ca 100 kr.
 
Nja, jag föredrar den som finns i naturen.
 
Jennie

8 kommentarer:

 1. Vilket bra tips du kom med! Ska genast slänga jord över hela lägenheten! ;)
  Undrar vad mannen skulle tycka?! XD
  Men visst är det härligt när alla dofter kommer och alla ljud av bla fåglarna. Man blir lycklig! :)
  Jordiga kramar Mari

  SvaraRadera
 2. Ah - det ser ut som hos oss utanför ert hus. Skönt man inte är ensam;-).
  Håller med, dofterna är härliga! Och apropå lera - i våra hästhagar är det nästan bara lera nu. Shetlandsponny med lång päls och djup lera är INTE en bra kombo...
  Ha det!

  SvaraRadera
 3. Jaaa, det är ju också ett sätt att fixa våren på....bättre att köpa sig en Fruhlingsduft i stället och njuta när den blommar senare på sommaren.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 4. Jag tror att vi behåller jorden utomhus...
  Må så gott i vårvärmen!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 5. Ingen ting er som den deilige lukten av vår! Jeg har også tenkt på hvordan jeg kan formidle dette som vårtegn på bloggen. Tror nok jeg foretrekker utevarianten jeg også :)
  Ha en finfin dag!
  Klem Anne-Gry

  SvaraRadera
 6. Visst är vårdoften härlig :). Och nu vet jag ju vad det är dottern har hållit på med när hon har spridit ut mullen från vår påskgräsodling otaliga gånger på vardagsrumsbordet. Hon fixar vårdoft förstås. Här har jag skällt på henne och så försöker hon bara göra det lite trivsamt *gah* så dum jag känner mig :)!
  Angående ditt förra inlägg så tycker jag absolut inte du ska sluta blogga nu när huset är färdigt. Du har så härliga inredningsideér som vi absolut vill se mer av!
  Kramis!

  SvaraRadera
 7. Hjääääääälp, nääää jag kommer INTE anamma det rådet, haha!!! men nog är det något alldeles särskilt med vårdoften!!! Jag ser fram emot att få se din trädgård växa fram, se vilka blommor du kommer att välja. Rosen du visar är sååå vacker...

  Och vad jättekul att du vill börja springa med mig :)) Vad roligt!!!!

  Stooooooooooooooooor kraaaaaaaaaam aka

  SvaraRadera

Deltagare