söndag 8 augusti 2010

Bygget och trädgårdsplanering


Såpass här långt har bygget kommit. Det är egentligen redo för att börja gjutas inom kort, men byggaren väntar på en karta med mått som blivit försenad pga semestertider. Men nu är det lätt att se precis hur huset kommer att ligga, och vilken utsikt vi kommer att få från de olika rummen och altanerna.


Här är utsikten från den blivande porchen (=altan under tak).


Åt söder, utsikt från vardagsrummet och altanen.


Och så utsikten från köket och "frukostaltanen".

På resans gång har jag ju läst och lärt från en hel del andra byggbloggare. Många som kommit längre än vi tipsar om vad de är nöjda och mindre nöjda med i sitt byggande. Något som ofta återkommer är att de som valt att anlita en trädgårdsarkitekt på ett tidigt stadium är väldigt glada över att de gjorde det. Förmodligen har man inte möjlighet att infria alla idéerna från början. Men att ha en plan med ett helhetstänk från början, tror jag gör trädgårdsbyggandet både roligare och enklare. Så det tipset tänkte vi ta till oss av. Är det någon som läser detta som vet någon bra trädgårdsplanerare i Göteborgsområdet? Vill ju gärna ha någon som liksom jag tycker om lantliga trädgårdar. Bor man i Skåne finns ju Spirande Grönt . Du är ju lite långt från Göteborg, men du kanske vet någon?

Ha en skön söndag!

Jennie

5 kommentarer:

 1. Åh vilka härliga vyer det kommer bli! Jag som också är hästtjej gillar ju det där;-). Fast jag är ganska nöjd med vår tomt också, det har ju stått ett hus här tidigare sen 1923 så syrenhäckarna är redan uppväxta så att säga, även om vi sabbat halva tomten under bygget.

  Tror det där med planering av trädgård är bra. Här har de något de kallar för "tomt-titt" där någon kunnig från handelsträdgården kommer och ger förslag, utan att det blir alltför dyrt. Men såklart var alla årets tider uppbokade när jag ringde...blir till att fixa gräs i höst och sen planera i vår!

  SvaraRadera
 2. Så fint ni kommer bo! I dungen utanför köksfönstret skulle jag göra ett woodland i olika rum, med spångar, grus- och stengångar, små vilbänkar av sten och grova plankor, naturliga etage, rododendron, funkior, astilbe, ormbunkar, lundväxter och kanske en liten damm med fall, intill ett lusthus eller växthus:)

  Trädgårdsarkitekt att samarbeta med skulle jag också ta in om jag byggde. Tror det blir bäst så. Samt en utebelysningsexpert i samband med det, så alla elsladdar kan dras och förberedas innan allt gräs och rabatter är anlagda:)
  Då vet man att här ska jag ha ett träd som vore fint att belysa, eller här vill vi ha en pergola med belysning i taket, här vid dammen och parkbänken vill jag ha en gammaldags gatlykta, där barnen ska leka ska det gå att ha upplyst så de kan leka ute sena sommarkvällar utan att behöva vara rädda för mörkret osv:)

  Spännande att se också vad olika trädgårdsdesigners tycker. Jämför både pris och hur de planerar.

  Susanne

  SvaraRadera
 3. Såå mysigt!! Härliga vyer! Ni gör helt rätt i att anlita en trädgårdsarkitekt tycker jag, det har ni nog inne på i förlängningen!

  Ha en bra vecka!

  Kraamizar aka

  SvaraRadera
 4. Jättespännande! (fastän jag fortfarande drömmer mardrömmar om "vibreraren" som syns på första bilden och som maken gick omkring med dygnet runt i ca en vecka! ;)).

  Ni kommer att få en underbar utsikt, härligt!

  Att anlita en trädgårdsplanerare låter jättesmart. Själv försöker jag planera trädgården på egen hand...inte det enklaste, men jag har trädgårdsintresserade föräldrar som gärna ger tips o så tänker vi som så att det får ta ett tag innan tomten är i skick. Då vi bygger själva så varken orkar eller hinner man ju fixa till allt på en gång. Men visst har jag redan stora visioner om blomsterrondeller, gräsmatts-etapper, stengångar och äppelträd :).

  Lycka till! Kram :)

  SvaraRadera
 5. Härligt! Känns som att vi ligger väldigt lika i tid med bygget än så länge men ni lär flytta in före oss iaf...:-)

  SvaraRadera

Deltagare